BØKER2018-01-10T16:15:22+00:00

Født Sensitiv

Ekstra sensitive mennesker lever sterkere – på godt og vondt.
Det er lett å bli overveldet og kalt overfølsom i en tid med mye støy, endringer og tidspress.

I denne boken forteller prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng for første gang sin helt personlige historie om livet som høysensitiv, og om hvordan det medfødte personlighetstrekket er blitt en styrke. Det handler om den spesielle sansevarheten som barn, skjørheten som ungdom og følsomheten som voksen og mamma.

Gjennom møter med andre høysensitive kvinner og menn, forskere og fagfolk gir de et nytt bilde av hvordan «følelsesmennesker» ser verden, og hvordan de lærer seg å finne sin beste plass i den.

Boken inneholder også øvelser som kan hjelpe dem som er ekstra følsomme til å få en bedre hverdag.

Født sensitiv er skrevet i samarbeid med journalist Kristin M. Hauge.

Brothers

Fotograf Elin Høyland har fotografert to gamle brødre i Vågå som er blitt til boka «Brothers». 

Boka er utgitt på det engelske forlaget Dewi Lewis, et eksklusivt forlag som bare gir ut ca 20 fotobøker i året. Elin Høyland er til daglig fotograf i Dagens Næringsliv, og hun tok de første bildene av brødrene Harald og Mathias Ramen som del av et egetinitiert prosjekt i 2001. Gjennom 45 bilder i sorthvitt skildrer hun de to brødrene som bodde sammen hele livet på et lite småbruk utenfor Vågåmo. I dag er begge brødrene døde.

Tekst: Fotografi – Morten M. Løberg

www.elinhoyland.com

Brother – Sister

Den boken forteller historien om Edvard og Bergit Bjelland som vokste opp på en liten gård i en avsidesliggende del av sørvestlandet. De to levde svært forskjellige liv bare noen få meter fra hverandre.

Edvard Bjelland er fjerde generasjon i sin familie på gården. Han holdt i sin tid hester, kuer, griser, høner og over hundre sauer og bodde alene i årevis. Bergit flyttet tilbake til våningshuset med Edvard etter å ha bodd flere år i Stavanger. På slutten av 1970-tallet flyttet hun til et nytt hus som hun hadde bygget bare et steinkast fra barndomshjemmet.

Da Elin Høyland møtte Edvard, var hans søster Bergit nylig gått bort. De fleste av husdyrene var solgt og jorden leid ut. Edvard bodde alene og holdt kun en håndfull sauer som husdyr.

Den fysiske avstanden mellom Edvard og Bergit var kort, men deres livsstilsvalg var allikevel langt fra hverandre. Gjennom sine fotografier utforsker Elin Høyland disse valgene, de ulike drømmene og behovene som bror og søster søkte å oppfylle. Forfatter og poet Gaute Heivolls har bidratt med en novelle inspirert av bildene. Resultatet er både fascinerende og rørende.

www.elinhoyland.com

Grøt på ville veier

Endelig massevis av herlige grøtoppskrifter – flest nye og noen tradisjonelle – samlet mellom to permer! Grøt handler om så mye mer enn havregrøt og risgrøt – det handler om gode smaker, barndomsminner, omtanke, det nære – om norsk tradisjonsmat, så vel som nye og spennende grøter som kjøleskapsgrøt og quinoagrøt.

Forfattere: Hanne Buxrud, Sunniva Dring, Per Sollerman og Ann Kristin Wang

Les mer: www.grotpavilleveier.no

Lights against darks

Lights against darks – En vakker kunstbok av Elisabeth Werp

For første gang samles Elisabeth Werps arbeider mellom to permer. Leseren vil bli kjent med en kunstner som tidlig fant sitt språk, som hele veien har vært tro mot sitt uttrykk og som aldri har latt seg påvirke av trender i kunstmiljøet. Werps billedunivers beveger seg mellom drøm og virkelighet, hvor grensen mellom biografi og ikonografi er flytende. Boken utgis i anledning separatutstillingen ved Stenersenmuseet i april 2013.

Fotografi/Forfattere: Elisabeth Werp, Cecilie Tyri Holt, Gunnar Danbolt og Selene Wendt.

Det finnes i FOLLO

Boken om lokal mat og kortreiste opplevelser i Follo.

I denne boken får du en presentert et godt utvalg av spennende ting og steder i Folloregionen. I disse syv kommunene har vi blant mye annet et bilvrak hotell, en kafèbil, en besøksgård med alpakkaer og mange bønder som selger økologiske produkter rett fra gården sin – ferskt og kortreist. I denne boken får du vite hvor du kan gå på selvplukk av mais og hogge ditt eget juletre. Boken – Det finnes i Follo- er en oppfordring til Follos innbyggere og besøkende om å velge lokal mat og kortreiste opplevelser.

Forfatter: Lene Agnete Imbsen

Mitt Guatemala – Fargenes og kontrastenes land

Mitt Guatemala formidlet et sterkt møt med mennesker og miljøer forfatteren er blitt kjent med gjennom mer enn 20 år.

Til sammen blir det en fargerik og innholdsmettet bok om landet, kulturen og menneskene. Her fortlles historier om både undertykking og fattigdom, men også om en ukuelig livskraftig og en frodig kultur. – Det er bare å la seg fascinere !

Forfatter: Hanne Lunder

Pris Kr. 350.-

Kjærlighetsfanget

Hva er kjærlighet – og ikke minst, hva gjør den med oss?
«Kjærlighetsfanget» er en liten bok om kjærlighet i tekst og bilder. Billedkunstneren Bjørg Thorhallsdottir har satt ord til sine egne illustrasjoner og laget en nydelig liten bok som varmer. Dette er en flott kjærestegave.

Forfatter: Björg Thorhallsdottir

Du er sterkere enn du tror

I denne boken gir Björg deg 60 nye kunstverk og historiene om hvorfor akkurat disse bildene ble til. 

«En del av livsreisen handler om å bli kjent med seg selv, og stadig utvikle seg som menneske – slik at vi igjen kan bety noe for andre. Når vi deler med andre, lærer vi også noe om oss selv. Og jeg inspireres kontinuerlig av den verden og de menneskene jeg møter på min vei. Vi speiler oss i hverandre. Derfor velger jeg å leve et liv uten maske, og deler mine gleder og sorger gjennom de fargene som passer til dagen min. Jeg håper det kan bety noe også for dagen din.»

Forfatter: Björg Thorhallsdottir

Kunst Magi

Til hvert kapittel hører det også med en filosofidel, kuriositeter og en kunstoppgave. Her kan du lage action painting slik som maleren Poilock gjorde, eller din egen mosaikk. Denne boken heier på kreative barn og voksne, leken og oppdagelsen – og på veien oppstår det en fin stund mellom voksne og barn.

En perkekt gave til alle barn og voksne!

Forfatter: Björg Thorhallsdottir; Torstensen, Mette Dybwad

Min Tid 2018

Årets agenda fra Björg Thorhallsdottir!
Agendaen Min Tid 2018 er fyllt med Bjørgs kunstverk ledsaget av kunstnerens ord. Bl.a. om viktigheten av å ta vare på den tiden vi har. Er du glad i Bjørgs vakre bilder og underfundige betraktninger, er dette den rette gaven til en god venn eller deg selv.

Forfatter: Björg Thorhallsdottir

Varm Favn

Varm favn er til trøst og lindring, men også takknemlighet og glede over livet i sarte og sterke farger og toner.
Björg Thorhallsdottir har malt et bilde til hver sang som Anne Vada har sunget inn, sammen med musikerne Ronni Le Tekrø på gitarer og strengeinstrumenter og Lars Andre Kvistum på tangenter. Varm favn er ei bok og en cd som skal være til trøst og lindring, spesielt med tanke på de som har mistet noen av sine kjære. Den er også laget i glede og takknemlighet til livet. Her finner du Den fyrste song, Gjev meg handa di, ven, og flere nyskrevne og mindre kjente sanger, alle innpakket i en kjærlig, varm favn.

Forfattere: Björg Thorhallsdottir og Anne Vada

Ut i Verden

Dette er en kunstbok som inneholder et sant virvar utspill og innspill fra tablåenes aktører, enten det er St. Peter, en hallingdøl eller to knokkelpasdedeuxcancandansere.
Finn Hald skiver i forordet til denne boken, der det er Dagny Halds mange figurer – skapt gjennom hennes lange karriere som grafiker – som er de egentlige hovedpersonene. Mens Finn altså med glede og en smule ærefrykt har påtatt seg å «tolke litt for moro skyld……»

Grafikk/Tekst: Dagny Hald og Finn Hald

I liv og leire

«At Soon er verdens sentrum, er noe alle her i Soon rolig skriver under på helt uten diskusjon»
Denne boken ble gitt ut i forbindelse med Finn Halds 75-års jubileum og gir et rikt bilde av hans mangfoldige produksjon gjennom over 50 år, og også et personlig blikk inn i hans liv. Boken er også full av Finn Halds muntre dikt.

Forfatter: Finn Hald/Arnstein Arneberg
Fotografi: Roar Høyland, Scanpix, Andreas Knispel