Laster Hendelser

INGRI EGEBERG
Billedkunstner og forfatter

– Tegningen må skje fort. Hvis man begynner å tvile mister streken sin kraft. For hver tegning ligger det 20 forsøk bak. Jeg er fasinert av energien i det direkte uttrykket, den nære formen tegningen gir.

Ingri Egeberg er født på Hamar i 1951, men bor og arbeider i Bergen. Hun er utdannet ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen i perioden 1970-73. Siden debuten i 1976 har hun hatt over 50 separatutstillinger over store deler av landet, bl.a. i Galleri Tegnerforbundet, Allmenningen Galleri i Bergen, Galleri Oksen, Hå gamle prestegård, Galleri Norske Grafikere i Oslo, Nord-Trøndelag fylkesgalleri, Bergen Kunsthall og Alta / Trondheim / Haugesund / Ålesund / Steinkjer / Harstad kunstforeninger. Hun har deltatt på en mengde kollektive utstillinger over hele landet, innbefattet Høstutstillingen, Norske Bilder og flere landsdelsutstillinger.

Egeberg arbeider parallelt som billedkunstner og forfatter, og ble i 1986 belønnet med Kulturdepartementets billedbokpris og mottok Grafillsølv for Årets Vakreste Billedbok i 1999. Hun har 23 ulike bokutgivelser bak seg, deriblant den Bragepris-nominerte Hvis Åshild hadde vært her (1994). Hun har også laget to tegnefilmer, den foreløpig siste er Erin Skrivejente (1998), og en barneTV-serie. Egeberg har hatt flere utsmykningsoppdrag, og er innkjøpt av mange offentlige samlinger, deriblant Riksgalleriet, Nasjonalgalleriet, Stortinget, Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri, Lillehammer Kunstmuseum, Haugesund Billedgalleri og Ciurlionis Museum of Modern Art. Medlem av Norske Billedkunstnere, Tegnerforbundet, Norske Grafikere, og Norske Barne- og ungdomsbokforfattere.

– Tekstene og bildene skal være åpne – med vilje. For mange føringer binder verkene. Et bilde oppstår egentlig først når det møter en betrakter og får en tolkning. Jeg sender noe ut som får nytt liv i rommet mellom brukeren og motivet. Men dette rommet er også i stadig forandring. Bildet er det samme, men brukeren forandrer seg. Hver dag er ny for et mennesket, og dermed blir bildet også nytt for hver dag.

CV

Utdanning
1970 1973 Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen
Separatutstilling (utvalg)
2012 Galleri Giga, Galleri Vedholmen
2011 Galleri Allmenningen, Kunstgalleriet
2010 Vedholmen galleri, Galleri Zink, Galleri Skåtøy, Galleri KS, Galleri Oksen
2008 Kunstgalleriet, Vandregalleriet, Galleri Voss, Nils Aas Kunstverksted, SG
2007 Galleri Allmenningen, Galleri G Guddal,
Galleri Tegnerforbundet
Allmenningen Galleri i Bergen
Galleri Oksen
Hå gamle prestegård
Galleri Norske Grafikere i Oslo
Nord-Trøndelag fylkesgalleri
Bergen Kunsthall
Alta / Trondheim / Haugesund / Ålesund / Steinkjer / Harstad kunstforeninger
Gruppeutstilling (utvalg)
Høstutstillingen
Norske Bilder
Vestlandsutstillinga
I utsmykning
2012 Kyrre
2011 Vardafjell Skole, Valkendorfsgate 6 / Bergen
2010 NAV, Statoil
2008 SV bygget/ UiB
2008 2009 Statoil
2006 2007 Stord Sjukeheim
2005 Høyskolen i Sogn- og Fjordane
BOB, Galleriet, RBUPH, Zupperia
Medlemskap
Norske billedkunstnere
Tegnerforbundet
Norske Grafikere
Norske Barne-og ungdomsbokforfattere
Priser
1999 Grafillsølv for Årets Vakreste Billedbok
1986 Kulturdepartementets billedbokpris

 

http://ingriegeberg.no